Kaip pasigaminti humusą
Humusas – tai gardi avinžirnių užtepėlė, kurią galima kabinti duonos lazdelėmis, daržovėmis, teptis ant sumuštinio ar naudoti kaip pagardą prie kitų patiekalų. Jam pagaminti reikės:
140g (3/4 stiklinės) avinžirnių;
30 ml vandens ir daug vandens avinžirnių mirkymui bei virimui;
3 a.š. tahini;
Pusės citrinos sulčių;
4 skiltelių česnako;
2 a.š. alyvuogių aliejaus;
1 a.š. druskos;
½ a.š. malto kumino;
1/3 a.š. čili dribsnių.
Avinžirnius užmerkiame nakčiai. Tūris akivaizdžiai padidėja.
Išverdame. Jei avinžirniai šviežesni, užteks virti ir dvidešimt minučių, jei senesni – reikės net keturiasdešimties. Tiesiog ragaujame – išviręs avinžirnis turi lengvai susispausti tarp pirštų, tačiau nepavirsti koše.
Beriam išvirusius ir pravėsusius avinžirnius į maišytuvą su S formos peiliuku, ten pat dedam ir likusius ingredientus – vandenį, tahini, citrinos sultis, česnaką, aliejų, druską ir prieskonius.
Sumalam iki vientisos košės. Ragaujam, pridedam, jei ko trūksta, jei norisi skystesnės užtepėlės, pilam daugiau vandens.
Sandariam inde galima šaldytuve laikyti savaitę. Skanaus!