Kaip pasigaminti ledus
Nesu saldumynų mėgėja, o jei ir užsimanau ko nors saldaus, dažniau renkuosi patiekalus be miltų, tai yra ne bandeles, pyragaičius ir sausainius, o šokoladą, chalvą ir ledus. Tiesa, keksiukus pradėjau dažnokai kepti, bet juose miltai nesudaro nė trečdalio ingredientų – gaminu tokius riebius ir šlapius su daug sviesto, jogurto ir razinų. Šįkart noriu pasidalinti patarimais, kaip namie pasigaminti ledus. Tai yra labai lengva ir vėlgi – kaip ir gaminant kosmetiką bei visa kita – smagiau naudot, kai žinai, ko ir kiek pridėjai. Ir skonių įvairiausių galima išgaut – net tokių netikėtų, kaip rabarbariniai ledai, kuriuos ir gaminau paskutinį kartą.
Naudojau:
420g indelį 35% riebumo grietinėlės;
2 kiaušinius;
stiklinę cukraus;
300ml išvirtų ir pertrintų rabarbarų – čia toks tūris jau sugrūstos košės gavosi.
Atskyriau baltymus nuo trynių, baltymus išplakiau iki baltų standžių putų, trynius išplakiau su cukrumi, grietinėlę vėlgi atskirai suplakiau ir galiausiai visus tuos plakinius sumaišiau tarpusavyje beigi su rabarbarų koše. Sudėjau viską į tokį indą, kuris telpa į šaldiklio stalčių ir kas kokias 45 minutes išimdavau pamaišyti, nes prie indo kraštų masė šąla greičiau ir formuojasi ledo kristalai. Iš pradžių atrodo, kad tie dažni maišymai (jei masės nedaug arba šaldiklis labai gerai šaldo, gali tekti ir kas pusvalandį maišyti) labai vargina ir negi čia tiek terliosies, bet jei būni namie, ta pusminutė tikrai problemų nesudaro, svarbu tik nepamiršti kas kažkiek laiko pamaišyti, nes kitaip masė sušoks į vieną gabalą su neskaniais ledo kristalėliais (man jie neskanūs, nors yra įvairių nuomonių). Prieš valgant rekomenduotina pusvalandžiui – valandai iš šaldiklio ledus perdėti į šaldytuvą, tada mus minkštesni ir švelnesni.
Jei šie ledai Tau atrodo per daug riebūs, kaloringi ar dar kažkuo nepatrauklūs, galima pasigaminti paprasčiausio šaldyto jogurto – visiškas tinginio variantas būtų nusipirkti jogurtą jau su cukrum ir priedais (uogom, grūdais ar vaisiais) ir jį šaldyti, kartais pamaišant. Iš patirties galiu pasakyti, kad žymiai skanesni (bet vėlgi, ar galima dėl skonio ginčytis?) ledai gaunasi su riebesniu jogurtu, o naudodama liesesnį aš įkraunu keletą šaukštų grietinės. Galima pirkti turkišką jogurtą ir jį maišyti su pertrintomis šviežiomis uogomis, vaisiais, šokolado gabalėliais, riešutais, medumi, kakava… sąrašą tik tęsti ir tęsti. Žodžiu, ledų gamybos pagrindui tinka grietinėlė, pienas, jogurtas, kiaušiniai ir grietinė bei cukrus, o priedai – kiekvieno fantazijos ir skonio reikalas.
Ledai tikrai gausis, tik reikia bandymų būdu atrasti būtent Tau skaniausiais ledus paverčiantį cukraus / riebumo / priedų santykį. Tiesa, tingintiems maišyti ar neturintiems laiko ir kantrybės šitiek laiko laukti šaltojo skanumymo yra sukurti ledų gaminimo aparatai… Taip pat galima nusipirkti specialias formeles ledams ant pagaliuko šaldyti, ar išsikepti ir susukti vaflių bei ledus krauti į juos. O man skaniausia ledus valgyti šaukšteliu.
5 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
Ačiū!
ačiū, būtinai pabandysiu, o gal gali ir keksiukų receptu pasidalinti, jei jau užsiminei:)
Prašom!
O 15 keksiukų kepu iš:
3 kiaušinių;
stiklinės cukraus;
pakelio sviesto (180g ar kiek ten);
indelio natūralaus jogurto (to didesnio, berods 300g);
dviejų stiklinių miltų;
1,5 a.š. kepimo miltelių;
saujos razinų.
Tokia tvarka, kokia surašiau, ingredientus vieną po kito įmaišau į tešlą ir kepu keksiukų formelėse įkaitintoje iki 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie pusvalandį.
Ačių už ledų receptą. Aš gaminu su tuo stebuklingui aparatu – super gaunasi, tik kad nedaug. Keksiukų recepte nėra miltų 😛
Matai, kaip aš jų nemėgstu… 🙂 Pataisiau.