Alaus virimui naudotų grūdų sausainiai
Juokingas pavadinimas? Kai namuose turi aludarį ir apyniais namučiai kartais pakvimpa netgi po kelis kartus per savaitę, o kibirai saldžių miežių, naudotų salyklui, keliauja sodo kaimynės viščiukams, o šaltuoju metų laiku – tiesiog į šiukšlių konteinerį (tiesa, kartais šuo kažkiek nuo viršaus nuėda), imi sukti galvą, kaip čia naudingiau tuos grūdus panaudoti. Ir štai pirmojo bandymo rezultatai – sausainiai.
Jiems naudojau:
4 puodelius alaus virimui naudotų miežių grūdų;
1 puodelį kvietinių miltų;
2 kiaušinius;
2/3 puodelio pienių medaus;
1 ½ puodelio džiovintų uogų, riešutų ir sėklų: spanguolių, razinų, žemės riešutų, linų sėmenų, sezamo sėklų, kokoso drožlių;
3 a.š. cinamono;
3 a.š. kokosų aliejaus.
Viską sumakalavau į vieną masę, kepimo skardon patiesiau nelimpantį kepimo kilimėlį (nes prie kepimo popieriaus man sausainiai kažkodėl beviltiškai prilipo), rankomis plonai išplojau vieną keturkampį blyną ir peiliu suskirsčiau jį kvadratėliais.
Kepiau iki 150°C įkaitintoje orkaitėje pusvalandį, vėliau sumažinau karštį iki 100°C ir leidau pasikaitinti dar valandėlę. Ir viskas! Turime traškių sveikuoliškų sausainių lėkštę. Ir nuramintą sąžinę, kad nemėtome šiukšliadėžėn maisto. Ir alaus, aišku, turime.
4 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
O mes tai blynus ir duoneles kepame 🙂
Manau, kad tai pirmasis, tačiau toli gražu ne paskutinis mano gaminys iš šių grūdų, tai reikės išbandyti ir blynus, ir duoną. Gal patikimais receptais pasidalintum? Dar sausų pusryčių dribsniai mane labai vilioja…
Receptais nepasidalinsiu, nes jų neturim. Tiesiog blynai į kuriuos įdėta grūdų, arba duona. Svarbu nepadauginti. Bet reiks ir sausainių pamėginti pasigaminti, o tai kameroje pilna šių dalykų, gaila išmesti 🙂 Nors aišku jų tiek daug būna, kad vistiek dalį išmetam.
O kodėl alaus nuotraukų nėra :/?